آشنایی اولیه با اورکلاکینگ
از وقتی که اورکلاکش کردم دیگر سیستمم روشن نمی شود !
اورکلاکش کردم ، سوخت !
از وقتی که اورکلاک کرده ام قدرت سیستم باورنکردنی شده است !
شاید این جملات برای همه اهالی کامپیوتر و مخصوصا دوستداران دنیای سخت افزار بسیار آشنا باشد. در این مقاله قصد داریم تا مروری بر OverClocking و مباحث مربوطه داشته باشیم. پیش از هر چیز ابتدا باید تعریفی کلی برای اورکلاک داشته باشیم. در حالت کلی به افزایش فرکانس قطعات کامپیوتر من جمله پردازنده ، رم ، کارت گرافیک و … از راه دستکاری در تنظیمات کارخانه ای آنها را OverClock می گوییم. در این عمل ما سیستم را مجبور می کنیم تا بیش از حد توان خود پردازشها را انجام بدهد. اورکلاک انواع و اقسام مختلفی دارد که می توانیم به اورکلاک پردازنده ، رم ، کارت گرافیک اشاره کنیم. در دنیا بیشتر بر روی اورکلاک پردازنده و کارت گرافیک تاکید می شود. در مورد رم هم باید اذعان شود که در برخی موارد به هنگام اورکلاک پردازنده ، به اجبار حافظه اصلی سیستم (رم) نیز افزایش فرکانس خواهد داشت.
شاید اکنون این سوال در ذهن شما بوجود آمده باشد که اگر یک قطعه سخت افزاری قابلیت کار کردن در فرکانس بالاتری را دارد پس چرا سازندگان این قطعات آنها را از پیش اورکلاک نمی کنند ؟ جواب این است که کمپانی های سازنده قطعات سخت افزاری ، تولیدات خود را روی تنظیماتی ثابت می کنند که در پایدارترین حالت باشد و در واقع هیچ گونه مشکلی تا حد امکان از لحاظ فنی و پردازشی برای آنها پیش نیاید. پس باید متوجه این موضوع شده باشید که در هنگام اورکلاک امکان ایجاد مشکلات ( از Reset شدن سیستم گرفته تا سوختن قطعه ) وجود دارد. ولی باز هم هر کاربری ترجیح می دهد حتی اگر برای ارضای حس کنجکاوی خود نیز باشد ، چنین کاری را انجام دهد و مزه آن را بچشد !
اکنون به سراغ اصطلاحاتی می رویم که در مباحث مرتبط با اورکلاک استفاده می شوند. بدیهی است که برای انجام هرگونه تغییرات در فرکانس قطعات ، آگاهی داشتن از این اصطلاحات (هر چند در حد مقدماتی) می تواند درصد احتمال خطر را کاهش و پایداری سیستم را افزایش دهد.
معرفی و تعریف برخی اصطلاحات کاربردی در اورکلاکینگ
FSB: این اصطلاح سرنام عبارت Front Side Bus (باس جلویی) بوده و واحد اندازه گیری آن هرتز (Hz) است. عددی که مربوط به FSB است نمایانگر سرعت ارتباط بین پردازنده و چیپ شمالی است. در ضمن در هنگام اورکلاک ممکن است این مورد دستخوش تغییراتی شود (بعدا توضیح داده می شود).
Multiplier: عددی است که مقدار FSB در آن ضرب شده و عدد حاصله نشان دهنده سرعت پردازنده خواهد بود. به عنوان مثال پردازنده Intel Pentium D 950 را در نظر می گیریم. FSB این پردازنده 200 مگاهرتز و Multiplier آن x17.0 می باشد. با یک حساب ساده متوجه می شویم که سرعت این پردازنده 3.40 GHz خواهد بود. این عدد نیز همانند FSB می تواند جهت اورکلاکینگ افزایش یابد. ولی در برخی از مادربردها ، سازندگان ، امکان تغییر این مقدار را غیر فعال می کنند.و همچنین برخی پردازنده ها قابلیت بالا بردن مالتی پلایر رو ندارند. البته دو نوع Multiplier وجود دارد که عبارتند از : CPU Multiplier و RAM Multiplier که در این قسمت منظور ما CPU Multiplier بوده است.
Cache پردازنده : کش (حافظه نهان) به مقدار حافظه ای می گویند که بر روی پردازنده قرار دارد و اطلاعاتی که پردازنده موظف است آنها را پردازش کند ابتدا در این حافظه مستقر می شود و در زمان مناسب جهت پردازش به هسته وارد می شود. شایان ذکر است که این نوع حافظه دارای سرعت بسیار زیادی بوده و خود به چند نوع تقسیم می شود که اقسام آن عبارتند از : حافظه نهان سطح اول (L1 Cache) ، حافظه نهان سطح دوم (L2 Cache) و حافظه نهان سطح سوم یا L3 Cache که مورد اخیر یعنی L3 فقط در پردازنده های رده سرور و همچنین برخی پردازنده های رده High-End (مانند خانواده پردازنده های Pentium EE ) کاربرد دارد. گفتنی است که مقدار این نوع حافظه به هیچ عنوان قابلیت تغییر ندارد.
پل شمالی ؟!
پل شمالی North Bridge یک چیپستی است که پردازنده را به رم ، اسلات PCI ، کش سطح دوم (L2 Cache) و اسلات AGP مرتبط میکند.
گفتنی است که چیپ شمالی از طریق FSB با پردازنده مرتبط است …
در حالت کلی میشه گفت که وظیفه چیپ پل شمالی اینه که نقش یه رابط بین پردازنده و برخی قسمتهای سیستم (علی الخصوص رم) رو داشته باشه .
VCore : این اصطلاح ولتاژ موجود در هسته پردازنده را به ما نشان می دهد. قابل ذکر است که هر چه مقدار این نوع ولتاژ بیشتر شود فرکانس کاری پردازنده نیز افزایش یافته و باالطبع گرمای بیشتری نیز تولید خواهد شد. این مورد قابلیت افزایش دارد ، ولی باید آن را با دقت بسیار و با اختلافهای اندک افزایش دهیم. چرا که هر لحظه امکان آسیب رساندن به پردازنده وجود دارد. سپس اجازه می دهیم تا سیستم بوت شود و وارد محیط سیستم عامل می شویم. لازم است تا زمانی را صرف کار کردن با سیستم بکنیم (مثلا 5 الی 10 دقیقه) تا مطمئن شویم که سیستم ما در این حالت (یعنی اورکلاک) کاملا پایدار است. البته در سطوح حرفه ای برای مطمئن شدن به صورت کامل ، بوسیله نرم افزارهایی از سیستم یک آزمون به عمل می آید که اگر سیستم در این تستها دچار نقصی نشود نتیجه گرفته می شود که سیستم پایدار است و مشکلی وجود ندارد (بهترین راه استفاده از گیم ها در حالت BanchMarking است)
Vcore اصطلاح VCC نیز اطلاق میشود.
===
تصویر , افزایش پله پله ای ولتاژها :
===
VDIMM : این اصطلاح بیانگر ولتاژ اعمال شده به رم می باشد که همانگونه که قبلا توضیح داده شد این افزایش ولتاژ ، افزایش فرکانس رم و همچنین افزایش حرارت را به دنبال دارد. برای افزایش این ولتـاژ نیز باید همانند افزایش ولتاژ در پردازنده عمل کنیم ( عکس شماره یک ). در ضمن ، به VDIMM ، MemoryVoltage نیز اطلاق می شود. بدیهی است که مقدار ولتاژ در حالت عادی در انواع مختلف رم (مثلا DDRI و DDRII ) متفاوت است.
PCI-EVoltage : این مورد هم اشاره ای به ولتاژ موجود در درگاه PCI Express دارد. توصیه می شود که آن را تغییر ندهید زیرا علاوه بر اینکه تأثیری در افزایش کارایی کارت گرافیک ندارد ( و یا اقلاً تاثیر کمی دارد) ، امکان آسیب رسیدن به آن نیز وجود دارد.
تا به اینجا با برخی از مفاهیم کاربردی در اورکلاک و سخت افزار آشنا شدید. اکنون شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که موارد فوق در کدام قسمت قرار دارند و برای تغییر هر یک از آنها باید چه اقداماتی صورت گیرد. در پاسخ باید بگوییم که چنین تنظیماتی در Setup مادربردها جای دارند. شما می توانید در هنگام بوت شدن سیستم با فشردن کلید Del و یا Esc (در برخی در برخی مدلها) به این صفحه وارد شوید. چون صفحه ستاپ هر مادربرد با سایر مادربردها تفاوتهایی دارد ممکن است موارد مطرح شده در ذیل با قسمتهای موجود در مادربرد شما تفاوتهایی داشته باشد ، ولی این تفاوتها در سطح جزیی می باشند پس با کمی ممارست می توانید مشابه آنها را بیابید.
در تصویر زیر قسمتی از صفحه ستاپ یکی از مدرن ترین مادربردهای کمپانی GigaByte آمده است. با ذکر شماره برخی موارد موجود در آن (و نه همه آنها) را مشخص می کنیم :
1 : این مورد باعث افزایش قدرت پردازش گرافیکی توسط سیستم می شود ولی خطرات خاص خود را دارد ، پس باید با احتیاط از آن استفاده کنید.
2 : این مورد همان Multiplier پردازنده است که قبلا توضیح داده شده است.
3 : این مورد همان FSB است که قبلا توضیحاتی در مورد آن تقدیم کردیم.
4 : این مورد فرکانس درگاه PCI-E را نشان می دهد.
5 : این مورد ولتاژ رم (در اینجا از نوع DDRII) را نشان می دهد ، همانطور که ملاحظه می کنید مقدار آن چهار دهم ولت افزایش یافته است.
6 : این مورد همان ولتاژ چیپ پل شمالی یا همان VDD را نشان می دهد. این مورد هم دچار تغییر شده و به میزان دو دهم ولت افزایش ولتاژ داشته است.
7 : این مورد ولتاژ پردازنده را در حالت عادی نشان می دهد ، اگر دقت کنید متوجه می شوید که در بالای این گزینه مقدار 1.45 ولت قید شده است در حالی که ولتاژ عادی چیزی حدود 1.325 ولت است . پس این پردازنده اورکلاک شده است.
نظرات شما عزیزان:
|